Ga naar de inhoud
Home » Voorschoten vult het ene gat met het andere

Voorschoten vult het ene gat met het andere

Naar aanleiding van een recent rapport van de rekenkamer, stelt VL dat de gemeente Voorschoten realistischer moet begroten. De rekenkamer meldde dat Voorschoten een grote uitdaging te wachten staat, omdat er te weinig begroot is voor verduurzaming en nieuwbouw scholen. Elk jaar krijgt Voorschoten geld van de Rijksoverheid voor onderwijsgebouwen. Maar in Voorschoten verdwijnt dit geld in de grote pot, zodat het makkelijk besteed wordt aan andere belangrijke zaken, zoals sociaal domein of de aanleg van nieuwe riolering.

Een flinke tik op de vingers voor de gemeente voorschoten

De Rekenkamer maakt zich in Voorschoten vooral zorgen over de manier waarop Voorschoten met de financiën omgaat. “De Rijksoverheid maakt geld over naar alle gemeenten voor bouw en onderhoud van schoolgebouwen”, aldus de rekenkamer. 

Persoon: “de gemeente mag weliswaar zelf bepalen wat hij met dit geld doet, maar het is niet verboden om hier verstandig mee om te gaan”.

De gemeente Voorschoten heeft in het verleden niet gespaard voor uitgaven waarvan het zeker kon weten dat ze zouden komen. Schoolgebouwen moeten nu eenmaal om de zoveel jaar onderhouden of vervangen worden. 

Door geen geld te reserveren, is er geen geld beschikbaar en moet er steeds weer geleend worden. En op zich is het afsluiten van een hypotheek voor een renovatie of nieuwbouw geen probleem, maar dan moet er wel op afgelost worden, zodat er weer ruimte ontstaat. 

Maar zoals het nu gaat, is dat voor de aflossing van leningen nieuwe leningen worden afgesloten. Het ene gat wordt met het andere gevuld. Dat dit niet gezond is, snapt iedereen. 

VL maakt zich ernstig zorgen over de keuzes die dit college blijft maken. Zelfs wanneer er meevallers zijn, zoals uit de najaarsnota blijkt, wordt het meteen voor andere zaken bestemd, in plaats voor het aflossen van schulden.

VL roept het college op om op een gezonde manier met financiën om te gaan.

Dat dit college er niet voor kiest om met deze praktijk te stoppen, is heel kwalijk. 

Reageren: stuur een mailtje aan Marleen Persoon marleen@voorschotenlokaal.nl

Ga naar de inhoud