Ga naar de inhoud
Home » VL is tegen zeer zwaar verkeer in woonwijken

VL is tegen zeer zwaar verkeer in woonwijken

De twee bruggen op de Valkeweg zijn aan groot onderhoud toe. Het onderstel is nog goed, maar het wegdek moet binnenkort vervangen worden. 
Op dit moment hebben de bruggen een draagvermogen van 25 ton.
Enkele jaren geleden is in de kadernota (de voorloper van de begroting) opgenomen dat zij vervangen gaan worden door nieuwe bruggen met een draagvermogen van 60 ton voor een bedrag van € 535.000. 
Nu blijkt dat het budget ontoereikend is, vraagt de het college om het budget op te hogen tot € 690.000. Dit is een goede gelegenheid om stil te staan bij de vraag of het wel nuttig, en redelijk is om hier zo veel gemeenschapsgeld aan uit te geven.

De Valkewegbruggen zijn echt wel aan reparatie toe. Volgens een technisch rapport in opdracht van het college blijkt dat het betonnen brugdek vervangen moet worden. Dat kan volgens een informatiebrief van het college voor een bedrag van € 315.000. Het college stelt dat de brug tot 30 ton verkeer kan hebben en nog wel 100 jaar meegaat. 

Het college wil echter de brug geschikt maken voor verkeer tot 60 ton. Maar dit gaat nu wel € 690.000 kosten. De aanbesteding ligt klaar en daarom vraagt het college nu extra geld om te kunnen starten.

Maar waarom moet er per sé een brug komen met een draagvermogen van 60 ton? Over wat voor verkeer hebben we het dan?

Om een idee te geven: een vol beladen touringcar bus met 60 passagiers en bagage weegt ongeveer 16 ton. En een hele grote vrachtwagen met oplegger ongeveer 18 ton. 

Volgens het college gaat het vooral over calamiteitenvoertuigen. Die zouden wel 31 ton kunnen wegen, vertelde een ambtenaar namens wethouder Spil. En bij calamiteitenvoertuigen gaat het over onze veiligheid. Daar kan je niet tegen zijn!

Echter, één telefoontje naar de regionale brandweer leert dat de zwaarste brandweerwagen 18 ton weegt. En op de website van het kennisinstituut Fysieke Veiligheid www.ifv.nl (expertisecentrum van de calamiteitendiensten) staat: “Er zijn voor zover bekend geen brandweerwagens in Nederland met een gewicht boven de 20 ton”.

Waarom dan toch een brug van meer dan 30 ton en ruim € 350.000 meer uitgeven? Snapt u het nog?

Reageren: stuur een mailtje aan vereniging@voorschotenlokaal.nl

Ga naar de inhoud