Ga naar de inhoud
Home » Het ambachtshuis is van ons allemaal

Het ambachtshuis is van ons allemaal

Gaat het nu dan echt gebeuren? Het Ambacht-en Baljuwhuis is te koop aangeboden en er is een koper uit Wassenaar! In meerderheid heeft de raad toestemming gegeven om tot verkoop over te gaan. Het Ambachtshuis dat in 1912 geschonken werd door een legaat van jonkheer Hendrik Steengracht aan de gemeenschap en in beheer gegeven bij de gemeente wordt nu verkocht!!

Voorschoten lokaal en CDA zijn tegen verkoop Ambachts-en Baljuwhuis

Het ziet ernaar uit dat op 7 oktober, de drie collegepartijen VVD, D66 en Groen Links voor de verkoop van het AB huis gaan stemmen en zijn WIJ de inwoners van Voorschoten de regie over het mooie geschenk kwijt. Dan te bedenken dat de voorgestelde koper in een persbericht laat doorschemeren dat hij nog niet precies weet wat hij ermee gaat doen. Ondanks dat alles nog open staat heeft de koper vooral door zijn charismatische houding de “commissie van wijzen” weten te overtuigen van zijn goede bedoelingen.

De voorwaarden waren duidelijk; dat het Ambachtshuis zoveel mogelijk beschikbaar zou zijn voor de inwoners van Voorschoten. Volgens het college voldoet één keer per week een gedeelte van de trouwlocatie aan deze voorwaarde. 

Al vanaf het begin, toen nagedacht werd over panden die verkocht mochten worden of behouden moesten blijven, stond het Ambachtshuis niet op de verkooplijst en hoefde dus helemaal niet verkocht te worden. Ondanks dat, gaf het college in de richting van de huidige huurder aan dat hij het pand onderhands mocht kopen. Vervolgens kwamen er aanvullende eisen van het college en is ten slotte de verkoop stilgezet, waarna een openbare verkoopprocedure werd gestart. Voorschoten lokaal en het CDA waren van het begin af aan tegen verkoop van het huis van de gemeenschap.

De collegepartijen zullen de rijen wel gesloten houden en daarmee zal de verkoop doorgaan. Er is in onze ogen niet serieus met de voorwaarden omgegaan. Het hoogste bod is geaccepteerd. Erfgoeddeskundigen uit Voorschoten zelf zijn niet betrokken bij de verkoop. VLS en CDA zijn en blijven tegen verkoop en vinden dat deze uitkomst net zo discutabel is als de start van het proces. 
Het Ambachtshuis is niet zomaar een pand. Het is het hart van zelfstandig Voorschoten. Een gebouw geschonken aan de gemeenschap en in beheer gegeven bij de gemeente. Meer dan 405 jaar geleden werd er voor het eerst recht gesproken en was daarmee de plek waar bestuurlijk zelfstandig Voorschoten een feit werd. Daarom is de toekomst van het gebouw van de gemeenschap Voorschoten belangrijk. Het beheer van het gebouw hoort bij de gemeente als dienstverlener van de gemeenschap Voorschoten.

René Zoetemelk CDA
Marleen Persoon VL

Wilt u reageren? Stuur een mailtje

Ga naar de inhoud