Ga naar de inhoud
Home » Gemeente op de pof, burgers betalen

Gemeente op de pof, burgers betalen

Op donderdag 7 november stelt de gemeenteraad de begroting van de gemeente voor 2020 vast. 
De begroting lijkt te kloppen, maar de rekening wordt naar de volgende generatie doorgeschoven. De afschrijvingen worden verlaagd, zodat in de toekomst er minder geld gespaard is en er dan minder te besteden valt. Het plan is dat het cultureel centrum en het historische Ambachts- en Baljuwhuis wordt verkocht, terwijl verenigingen en clubs dakloos worden en ook nog eens gekort worden in hun subsidies. Voorschoten Lokaal kan hier niet in meegaan.

Het college presenteert een begroting die kloppend is. Maar ten koste van wat?
Op bezittingen van de gemeente, gaat minder afschreven worden. Dat betekent tegelijkertijd dat er dus bij verkoop minder geld beschikbaar komt. In gewone mensentaal: dat de volgende generatie dat moet oplossen door extra te bezuinigen. Ook de voorgenomen verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis, een van de parels van Voorschoten, moet geld in het laadje brengen. Maar het verlagen van de afschrijvingen en het verkopen van je tafelzilver kan je maar één keer doen. Voorschoten Lokaal vindt: regeren is vooruitzien en niet vooruitschuiven!

We zijn nu al een van de duurste gemeentes in Nederland. En toch gaan weer de lokale belastingen omhoog. In 2020 worden verenigingen en clubs hard gekort op hun subsidies, zodat inwoners ook daar weer voor opdraaien. Belastingen omhoog en voorzieningen omlaag!

Het college belooft dat er 300 nieuwe woningen bijkomen. Klopt dit wel? Het gaat om woningen die al jaren in de bouwplannen staan en die mogelijk de komende jaren opgeleverd gaan worden. Dus geen extra woningen!
Terwijl een van de grootste problemen van Voorschoten het tekort aan betaalbare woningen is. Dat horen we iedere keer weer.

De inwoners van Voorschoten begrijpen echt niet waarom zoveel geld gestoken moet worden in het uitbreiden van bijvoorbeeld de ligplaatsen in het haventje aan de prof. Boerhaveweg of het vervangen van vuilnisbakken. Dat geld komt niet uit de lucht vallen. Het wordt betaald door middel van belastingen. Gewoon door de inwoners zelf. 
Voorschoten Lokaal vindt dat dit soort grote uitgaven vooraf aan de inwoners uitgelegd moeten worden. Zijn ze nog wel nuttig en noodzakelijk? En wanneer dat niet het geval is en er te weinig draagvlak voor is, moeten we het lef hebben om ze niet door te laten gaan.

Marleen Persoon
Wilt u reageren? Stuur een mailtje naar marleen@voorschotenlokaal.nl

Ga naar de inhoud