Kort geleden is de jaarrekening van de gemeente over 2020 in de gemeenteraad besproken. in de voorbereiding in de commissie Burger en Bestuur, vroeg Marleen Persoon of de gemeente zijn projecten wel in de hand had. De vraag sloeg op de constatering dat projecten regelmatig niet binnen tijd en budget blijken te blijven. De wethouder antwoordde: “We zijn volstrekt in control“.
Maar klopt dit wel? VLS heeft dit laten uitzoeken, want wanneer je in november meldt dat je geld tekortkomt en nog geen vier maanden later tot de conclusie komt dat er ruim 1,7 miljoen overblijft, is dat op zijn minst erg opmerkelijk.
Om goed te begrijpen of de gemeente in control is, kijken we naar de officiële cijfers die in de jaarrekeningen van de gemeente staan vermeld. Waar het vooral om gaat is de vraag of de gemeente op tijd kan zien aankomen of een begroting gerealiseerd gaat worden.
De gemeente begroot vooraf wat er het komende jaar financieel gaat gebeuren. En tot bijna het einde van het jaar kan de gemeente de begroting bijstellen. Voortschrijdend inzicht is alleen maar wijs, toch? Uiteraard moeten we niet alleen naar één jaar kijken, want er kunnen altijd uitzonderingen zijn. Dus hebben wij uit laten zoeken hoe het de afgelopen 10 jaar gegaan is.
Hieronder staat het resultaat.
Wij zien dat gedurende de afgelopen 10 jaar dat vrijwel ieder jaar het jaarrekeningresultaat flink afwijkt van de bijgestelde begroting. Alleen in 2011 en 2012 viel het nog wel mee.
Over de gehele periode is er gemiddeld een overschot van 1,5 Miljoen. Dat is dus opgeteld een afwijking van 15 miljoen.
Het argument dat 2020 een bijzonder – want Corona – jaar was, is dan ook niet geldig.
Het meest opvallende is dat het college nu al 10 jaar met verve uitlegt waarom deze overschotten zo uitzonderlijk zijn en waarom we hier beslist niet uit kunnen afleiden dat het andere jaren ook wel zal meevallen.
Over enkele weken presenteert het college de kadernota voor 2022. Hoewel de kadernota op dit moment nog niet bij ons bekend is, is de kans heel groot dat het college gaat zeggen dat het allemaal maar sappelen is. Dat er geen ruimte is voor een Cultureel Centrum, dat we wachtrijen moeten accepteren bij de jeugdzorg en nog meer ellende.
De vraag die VLS nu stelt is, hoe kunnen we er deze keer wel op vertrouwen dat wanneer het college zegt dat er nergens geld voor is en dat we de broekriem aan moeten halen, dat het deze keer wel klopt.
Reageren: stuur een mailtje aan vereniging@voorschotenlokaal.nl