Wie ben je? Fawas Alali, 54 jaar. Ik ben getrouwd met Fadwa (45) en wij hebben 5 kinderen: Manar (27), Ranim (25), Rama (23), Mohamed (16) en Islam (11). We hebben ook 3 kleinkinderen: Lima (5), Hosein (4) en Hosein (3).

Wat doe je? Ik ben 8 jaar geleden uit Syrië gevlucht. De eerste 4 jaar ben ik in Turkije geweest. Toen ben ik daar met mijn vrouw en 4 kinderen herenigd en zijn wij naar Nederland doorgereisd. Wij wonen nu 4 jaar in Nederland. Helaas is mijn oudste dochter met haar man en 2 kinderen nog in het onveilige deel van Syrië. Daar hebben wij slapeloze nachten van. Ik doe vrijwilligers werk op de Regenboog en bij Homestart. Voor mijn vrouw en mij was de Nederlandse taal erg moeilijk in het begin, het gaat nu steeds beter. Islam en Mohamed praten echt heel goed Nederlands en het gaat goed met hen op school. Ooit hopen wij terug te gaan naar Syrië maar op dit moment is dat geen optie. Het is daar nog steeds heel onveilig. In Syrië was ik Majoor in het leger en had ik een olijfoliefabriek. Mijn fabriek is er niet meer…..helemaal plat gebombardeerd, net zoals ons huis…… Ook hebben wij familieleden en vrienden verloren! Ik hoop hier ooit een aangepaste baan te mogen vinden zodat ik zelf, net als vroeger voor ons gezin kan zorgen en een mooie daginvulling heb.

Waar woon je? Wij wonen aan de Schamlaan. Het is hier fijn wonen en wij zijn blij dat wij dit gekregen hebben. De mensen zijn erg aardig en gezellig voor ons waardoor wij ons hier thuis voelen.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een mooi dorp, heel rustig en nogmaals; de mensen zijn aardig. Wij beschouwen Voorschoten als ons dorp, ons thuis waar wij veilig met onze kinderen kunnen wonen. Wij zijn erg dankbaar!

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Wij zijn ons aan het oriënteren op een middelbare school voor Islam en kwamen erachter dat Voorschoten zelf geen middelbare scholen heeft. Wellicht komen die er ooit nog eens hier in Voorschoten. Verder zijn wij heel gelukkig en dankbaar om hier te mogen wonen in een veilig en groen dorp.

Met dank aan Fawaz Alali

Pin It