Wie ben je? Dick van Straalen, 62 jaar en getrouwd met Joan. Wij hebben twee dochters.

Wat doe je? Ik ben directiechauffeur bij een groot bedrijf. Maar hierover wil ik niet veel vertellen. Mijn grote passie is mijn wijngaard, hier gewoon op het Wedde in Voorschoten. Ik heb 9 rijen en 1 druivenkas, in totaal ongeveer 150 druivenplanten. Dit is goed voor ongeveer 270 liter wijn per jaar. Mijn wijn wordt verkocht door Slijterij Adegeest; CHATEAU DEUX FILLES, “Voorschotens Rood, Wit en Rosé”. Chateau Deux Filles, omdat we twee dochters hebben.
Naast wijn maak ik ook likeur en vruchtenwijn van fruit dat ik zelf teel: bramen, rabarber, aalbessen, zwarte bessen en pruimen. Ik koop alleen dadels, frambozen en kersen in. Ik laat van de restjes wijn die overblijven na de botteling bij Bols Amsterdam de wijn distilleren. Van het distillaat maak ik diverse soorten likeuren en de borrel van Voorschoten. Ik heb al vaak prijzen gewonnen met mijn vruchten likeuren. Ik ben zelfs landelijk kampioen wijn en likeur maker.

Waar woon je? Wij wonen aan het Frans Halsplantsoen. Hier heb ik achter het huis een garage,” mijn wijnmakerij”, waar ik de druiven pers en bottel. Het is natuurlijk kleinschalig en een beetje krap allemaal maar ik heb het praktisch ingericht en het werkt prima.

Wat vind je van Voorschoten? Wij wonen hier nu 22 jaar. Ik ben geboren als boerenzoon in Wassenaar, op Voorlinden. Voorschoten trok ons aan. Waar wij nu wonen hebben wij een wijds uitzicht. Het is hier gemoedelijk en wij vinden het hier erg prettig wonen. Omdat ik een volledige baan naast het wijn maken heb, ben ik wat minder in het dorp te zien.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Voorschoten is een hechte gemeenschap en staat dicht bij de ondernemers. Ik ben ook lid van de ondernemersvereniging. Je moet wel zelf je contacten zoeken, die komen niet aanwaaien. De kleine ondernemer zoals ik heeft het wel moeilijker. Daar zou Voorschoten wel wat meer interesse in kunnen tonen.

Met dank aan Dick van Straalen

Pin It