Donderdag 13 juni wordt de jaarrekening 2018 behandeld. De jaarrekening 2018 hoeven wij op zich niets van te vinden, het jaar is inmiddels achter de rug. Wel gaat de raad beslissen wat er met de 1,8 miljoen euro gaat gebeuren, die over lijkt te zijn.

Gedurende het jaar 2017 stond Voorschoten onder toezicht van de provincie. Voor die tijd leek het of het geld niet op kon. Helaas gaat, meteen nadat de provincie de gemeente het vertrouwen teruggegeven heeft, de gemeente weer als vanouds verder met uitgeven.
De jaarrekening van 2018 wordt gepresenteerd met een overschot van 1,8 miljoen, waarbij gezegd wordt dat Voorschoten weer op de goede weg is.
In eerste instantie denk je dan: Goed gedaan, gemeente! Maar is het echt waar? Is het echt geld dat je in je hand kan vasthouden en uitgeven, of is het een creatieve manier van presenteren? En als er echt geld over is, moet je dat dan meteen weer uitgeven?

De gemeente leeft nog steeds op te grote voet, leeft van geleend geld en staat nog steeds rood bij de bank. En de vaste uitgaven zijn nog steeds groter dan de vaste inkomsten; er is nog steeds geen structureel evenwicht. Het “overschot” van 2018 ontstaat door de verkoop van panden en andere eenmalige meevallers, maar wanneer goed kijkt, is er eigenlijk sprake van een tekort.

Het is niet uit te leggen dat de gemeente 1,2 miljoen uitgeeft aan prullenbakken, 75% bezuinigt op cultuur-, sport-, cultureel erfgoed en scoutingsubsidies en nu voorstelt om de 1,8 miljoen van het jaar 2018 te bestemmen voor onder andere:

  • € 40.000 ter voorbereiding van de vervanging van 2 bruggen op de Valkeweg, zodat daar extreem zwaar verkeer tot 60 ton overheen kan rijden.
  • € 300.000 voor de voorbereiding samenwerking Leidse regio
  • € 93.000 voor de inrichting (een kwaliteitsimpuls) van het centrum
  • € 514.653 voor wandelpaden in de Duivencorridor
  • € 263.812 voor de Werkorganisatie Duivenvoorde

Hier kan Voorschoten lokaal niet mee instemmen. 

Voorschoten Lokaal wil het geld nu niet meteen uitgeven, maar op de langere termijn kijken of en waar het, het best aan besteed kan worden. En dat willen wij graag samen met u – de inwoners – beslissen.

Wilt u reageren? Stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

De afgelopen tijd hebben de inwoners van Voorschoten bijzondere keuzes van het college kunnen zien. Er wordt een half miljoen uitgetrokken om bruggen aan de Valkenweg te vervangen, die nog niet aan vervanging toe zijn. Voor meer dan een miljoen zijn alle vuilnisbakken ingeruild, om met behulp van ingebouwde chips te kunnen voorkomen dat mensen hun vuilnisbak twee keer, of op de verkeerde straat aanbieden. De haven naast de ijsbaan wordt voor 20 ligplaatsen uitgebreid. Het geld kan niet op ……….

Natuurlijk zijn de vermelde bestedingen aan bruggen, vuilnisbakken en ligplaatsen niet terug te halen. Weg is weg. Jammer, maar helaas.
In de jaarrekening van 2018, die in juni in de gemeenteraad vastgesteld moet worden, staat dat er op verschillende posten overschotten zijn met een totaal van ruim anderhalf miljoen euro. Maar wat stelt het college nu dan voor om met de overschotten van 2018 te doen? Opmaken aan allerlei projecten?

Voorschoten Lokaal pleit ervoor dat de gemeente bekijkt of het geld ook besteed kan worden aan lastenvermindering voor de burger, aflossen van onze schuld of het ondersteunen van kleine lokale initiatieven. Zo is er de Voorschotense Honk- en Softbalvereniging, die van de landelijke bond te horen heeft gekregen dat de verlichting zodanig is, dat het veld voor avondwedstrijden is afgekeurd. Het schijnt dat nieuwe verlichting zo’n 35.000 euro kost.

Voorschoten kreeg in 2016 een slecht rapport voor bestuurskracht en werd in 2017 onder toezicht gesteld van de provincie vanwege het slechte financieel beheer. Voorschoten Lokaal blijft pleiten om investeringen die van voor deze periode stammen, maar nog steeds in de planning staan, weer te heroverwegen en het nut en de noodzaak duidelijk aan de inwoners uit te leggen, voordat tot uitvoering besloten wordt.

VL vindt het belangrijk dat er beter gecommuniceerd wordt om het vertrouwen in de politiek te herstellen en dat de inwoners de informatie krijgen die zij nodig hebben. Het gaat immers om het geld van de inwoners en iedereen mag weten waaraan en waarom dit wordt uitgegeven.

Afgelopen week is het rioolplan: Het “Integraal Waterketen plan” besproken. Voorschoten kampt met een aantal problemen:

  • Het rioolstelsel is gebaseerd op een kleiner aantal inwoners dan er nu al is. Het riool heeft daardoor niet meer de capaciteit die nodig is.
  • Het klimaat verandert, er komen steeds meer hoosbuien voor. Na zo’n bui ontstaat er een piek die het huidige rioolstelsel niet aan kan.
  • Wanneer de capaciteit tijdens een hoosbui te klein is, stroomt rioolwater de sloten in. Door deze overstort wordt het milieu geschaad en sterven de vissen.
  • Voorschoten is sinds de jaren ’60 in veengrond uitgebreid. Deze grond zakt tussen de 0,6 en 1 cm per jaar, waardoor ook de rioolaansluitingen veel sneller beschadigd raken.

Om de capaciteit uit te breiden wordt reparatie van het riool gecombineerd met het aanleggen van gescheiden riolering. Zo blijft het regenwater schoon en kan weer terug de sloten in en wordt het vuile water naar de reiniging gestuurd.
Hierdoor bestrijden we overlast en milieuschade tegelijk.
Helaas moet hiervoor de rioolheffing in vier jaar met ruim 8% verhoogd worden. Maar dat is onvermijdelijk.
De Leidseweg en Adegeest zijn medio 2021 aan de beurt.

Voorschoten Lokaal staat achter de gescheiden riolering en alleen vervangen als het ook daadwerkelijk nodig is. Voorschoten Lokaal heeft het college gevraagd om een duidelijke uitleg aan de inwoners  mee te sturen met de belastingaanslag. Wij zijn dan ook blij met de toezegging van de wethouder om dit te gaan doen.

Marleen Persoon
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.